** We maken gebruik van een legale MDMA-analoog**

MDMA

MDMA wint de laatste tijd aan bekendheid vanwege zijn helende werking. Halverwege de vorige eeuw werden er al veel onderzoeken uitgevoerd naar de werking van psychedelica, zoals LSD, psylocibine (truffels) en MDMA bij psychische aandoeningen. Door the war on drugs zijn deze onderzoeken abrupt gestopt, maar sinds het begin van deze eeuw zijn de onderzoeken weer langzaam op gang gekomen. MDMA werkt door de afgifte van neurotransmitters zoals serotonine, dopamine, en noradrenaline te verhogen, wat de gemoedstoestand en waarneming beïnvloedt. MDMA-therapie zit in een vergevorderd stadium van onderzoek. Deze onderzoeken geven aan dat MDMA kan helpen bij Posttraumatisch Stress-syndroom (PTSS), angststoornissen, depressie, autisme, verslavingsstoornissen en relatieproblemen. Ook worden in de palliatieve zorg onderzoeken gedaan en blijken terminale patiënten minder angst en meer levenskwaliteit te ervaren.

Onderzoeken, zoals die uitgevoerd door de Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS), hebben veelbelovende resultaten laten zien. Een studie gepubliceerd in 2021 toonde aan dat 67% van de deelnemers met ernstige PTSS na drie sessies met MDMA-ondersteunde therapie geen PTSS-diagnose meer had. Deze effecten hielden minstens 18 maanden aan.

MDMA werkt door het angstcentrum in de hersenen, de amygdala, te dempen en een grote hoeveelheid serotonine vrij te geven. Dit bevordert een gevoel van welzijn en veiligheid, waardoor deelnemers dieper op hun emoties en trauma’s kunnen ingaan zonder overweldigd te raken door angst. Soms ervaren mensen gelukzalige gevoelens tijdens een MDMA-sessie, maar over het algemeen is het hard werken. Oude blokkades kunnen zichtbaar worden en kunnen dan doorvoeld en doorzien worden.  Tijdens een sessie krijgen mensen toegang tot hun eigen aangeboren helende vermogen, wat kan helpen bij emotionele verwerking en psychologisch inzicht.

Er kan minder ego ervaren worden of er kunnen egostructuren onderzocht worden. In tegenstelling tot psychedelische middelen zoals truffels en LSD, veroorzaakt MDMA geen hallucinaties of veranderingen in de waarneming van de werkelijkheid. Het middel neemt je heel geleidelijk mee naar binnen, waardoor er een veilige ruimte ontstaat om emoties en ervaringen te verkennen.

De magie van MDMA is dat je kunt zien wie je werkelijk bent zonder jezelf af te wijzen. Deze zelfacceptatie kan een krachtig hulpmiddel zijn in de therapeutische setting, waarbij het mogelijk is diepgewortelde angsten en onzekerheden aan te pakken en te transformeren.

Contra-indicaties

Als er sprake is van het volgende wordt gebruik van MDMA afgeraden:

* Zwangerschap
* Borstvoeding
* Psychische problemen, zoals schizofrenie, bipolaire stoornis, borderline of psychosegevoeligheid
* Ernstige bloedruk of hartklachten of hersenbloedingen
* Medicatie, zoals Lithium, antipsychotica, SSRI, SNRI, Opioden, TCA en MAOi
* Medicatie voor hart- en bloeddrukklachten